朱槿

學名Hibiscus rosa-sinensis Linn.
科名錦葵科(Malvaceae or Mallow family)木槿屬(Hibiscus)
別名扶桑花、紅扶桑、中國薔薇、佛桑、赤槿、桑槿、日及、宋槿、照殿紅、二紅花、燈籠仔花
特徵
扶桑花是典型的熱帶花卉,它是夏威夷的州花,也是馬來西亞的國花。在台灣常見的扶桑花有:大花扶桑 (就是夏威夷女郎別在耳朵上的那種) 、南美朱槿 ( 又叫燈籠扶桑或懸鈴花,花呈紅色下垂狀,花瓣不展開 )、重瓣扶桑 ,本來扶桑花只有五瓣花瓣,而重瓣扶桑的花瓣看起來似乎有內五瓣、外五瓣,總共有十瓣花瓣,而且花瓣捲曲,又叫捲瓣扶桑和裂瓣扶桑等。扶桑花開花雖多,結子卻少,多用扦插法繁殖。台灣全年都是扶桑花的花期,盛花期在 5~10 月。

用途
園藝景觀綠化防風用:公園、綠地、庭園、綠籬等綠美化。

朱槿

 

 

 

 

 

參考資料:「認識植物」莊溪
影像來源:內埔自然手做社群